Waarom zijn LED lampen zo duurzaam?

Nieuws - 23-11-2021

Waarom zijn LED lampen zo duurzaam?

pour le français: cliquez ici 

Veel mensen geven er de voorkeur aan hun halogeenlampen te vervangen door LED's. Maar wat is nu precies een LED-lamp? En hoe werkt het?

Wat is een LED?

L.E.D. staat voor "Light Emitting Diode". Een diode heeft twee elektroden die elektrische stroom doorlaten. LED-lampen zenden licht uit omdat de elektronen in het halfgeleidermateriaal voortdurend in beweging zijn.  

Vergeleken met halogeen-/ gloeilampen verbruiken LED lampen slechts 15% van het vermogen om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. LED-verlichting is dus veel duurzamer en verbruikt minder energie. Dit is de reden waarom LED-lampen een langere levensduur hebben.  

Tegenwoordig kunnen LED-lampen alle mogelijke kleuren produceren.  De kleur die een LED-lamp afgeeft, hangt af van het gebruikte halfgeleidermateriaal en van de stroom die door de diode loopt.  Over het algemeen zijn LED lampen duurder in aanschaf. Zij hebben echter een levensduur die tot 35 maal langer is dan die van halogeen- of gloeilampen.  Gemiddeld heeft een LED-lamp een levensduur van 50.000 branduren.

De voordelen van LED lampen:

  • Energie-efficiëntie.  Energie wordt omgezet in licht en minder in warmte;
  • Tot 35 keer langere levensduur dan halogeenlampen;
  • Beter bestand tegen spanningsschommelingen;
  • Minder risico op brand;
  • Grotere variatie in helderheid en kleur;
  • Het regelmatig in- en uitschakelen van de lampen heeft geen invloed op de levensduur. 

Nadelen van LED lampen:

  • Hogere aankoopprijs;
  • Mogelijke incompatibiliteit met de CAN-bus, die een storing kan veroorzaken.  Dit probleem kan worden opgelost door een weerstand op het LED-lampje te zetten. U kunt ook kiezen voor LED lampen met de term "CANbus proof";
  • Gevoelig voor oververhitting. Een LED-lamp geeft veel minder warmte af dan een gloei- of halogeenlamp. Het is echter van essentieel belang om voor een goede ventilatie te zorgen.

Protempo biedt een breed assortiment lampen van verschillende merken, zoals Fristom, Tralert, WAS, Aspöck, AJBA en Lucidity. Wilt u meer weten over het onderwerp voordat u overstapt op LED lampen? Onze deskundige adviseurs tonen u graag de vele mogelijkheden.